Draadloze (Autonome) volgsystemen – trackers

Draadloze (Autonome) volgsystemen – trackers

Een draadloos, ook wel ‘autonoom’ volgsysteem, is een volgsysteem met eigen interne accu. Het systeem wordt dan dus niet aangesloten op de accu van het te beveiligen object. In de volksmond wordt dit vaak ook een tracker of GPS tracker genoemd.
De markt van de draadloze GPS trackers heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Tot enkele jaren geleden bestonden er alleen nog gps trackers op basis van sim kaart in combinatie met GPS antenne. De moeilijkheid zat hem hier in het batterij verbruik die bepaalt hoe lang zo’n systeem kon opereren.

Al 10 jaar marktleider in draadloze (autome) volgsystemen
Regent lanceerde 12 jaar geleden de eerste GPS tracker aan die op accu langer dan 2 jaar kon opereren. Sinds die tijd is het assortiment autonome systemen van Regent Mobile uitgegroeid tot de absolute top binnen Europa. Met het breedste en meest gespecialiseerde assortiment biedt Regent oplossingen voor iedere professionele toepassing.

GPS Tracker
Een GPS tracker is technisch gezien een module die op basis van een interne accu of batterij locaties kan maken en doorgeven aan een server. Er bestaan grote verschillen tussen de systemen.

Personal tracker
Dit is een draadloos volgsysteem met een korte levensduur op accu. Er bestaat een wildgroei aan systemen, vooral afkomstig uit Azie. Deze systemen hebben vaak een lage kwaliteit hardware/software en bieden beperkte mogelijkheden.
Regent biedt alleen personal trackers voor professioneel gebruik. Denk hierbij aan personal trackers in de vorm van kaarthouders (om te dragen) of GPS trackers inclusief noodknop voor gebruik bij evenementen of door hulpdiensten. Regent selecteert op basis van duurzaamheid, accukwaliteit en functionaliteit. Regent producten bevatten altijd de nodige kwaliteitskeurmerken.

Autonoom Volgsysteem
Een autonoom (of draadloos) volgsysteem heeft als kenmerk dat het langer op accu operationeel kan zijn en daarnaast vaak nog verschillende sensoren bevat die het aantal functionaliteiten vergroten.
Autonome volgsystemen bieden een oplossing in talloze professionele use-cases en er bestaan daarom ook veel verschillende varianten.
Regent biedt in autonome volgsystemen het meest complete assortiment in Europa. Hieronder vindt u een overzicht van oplossingen waar onze autonome volgsystemen aan kunnen voldoen.

Heavy Duty toepassingen
Systemen zijn bestand tegen vuil, water, vallen, slagvast. Verschillende producten kennen een IP68 rating en zijn getest en gecertificeerd als het gaat om trilling, vallen en stoten en hoge/lage temperaturen. Door middel van verschillende standaard casings kan de kwaliteit van deze eigenschappen nog eens worden verhoogd.

Batterij / Accu duur
De autonome systemen kennen een levensduur van minimaal 2 tot in sommige gevallen zelfs 30 jaar op een enkele batterij of accu lading. Deze batterij/accu duur is getest en wordt actief benut in de zwaarste (weers) omstandigheden.

Oplaadbaar of accu vervangen
Zoals reeds eerder genoemd zijn er 2 aspecten van een draadloos of autonoom volgsysteem die van belang zijn voor de werkingsduur, hoe low power is het device gemaakt en de accucapaciteit.

Een oplaadbare accu heeft per definitie minder capaciteit per oppervlakte dan een niet oplaadbare accu. In sommige gevallen kan het prettig zijn om de accu van uw tracker op te kunnen laden. Een powerbank maakt dit vaak makkelijker omdat het systeem (als ingebouwd) dan niet uitgebouwd hoeft te worden.
Echter in veel operationele processen is het opladen van een autonoom / draadloos volgsysteem niet gewenst. Machines of voertuigen in het veld horen te werken en kunnen niet even en aantal uur aan de lader. Ook in het geval van een servicebeurt is het prettiger om een batterij te vervangen in plaats van op te laden.

Autonome / draadloze volgsystemen met een vervangbare batterij zijn dan ook het meest voorkomend. In de professionele markt is het kiezen van een volgsysteem met de juiste accu vaak een van de meest belangrijke aspecten voor een low maintenance gebruik.

Accu packs worden in veel gevallen verkozen boven de standaard batterij cellen aangezien deze makkelijker middels een kabel kunnen worden bevestigd aan de pcb. In een volgsysteem met een standaard batterij cel (A / AA / AAA / CR123A etc.) wordt deze vaak geklemd met een veer. Bij schokken etc. kan een batterij los raken of gaan resoneren en de binnenkant van een volgsysteem beschadigen.

Draadloze volgsystemen – diefstalbeveiliging
Om het juiste draadloze volgsysteem te selecteren zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden:
1. Formaat van het volgsysteem – hoe kleiner het te beveiligen object, hoe kleiner het draadloze volgsysteem. Het kunnen ‘verstoppen’ van het systeem is uiteraard belangrijk.
2. De duur van de batterij of accu. Een goede verstopplek is niet altijd even makkelijk bereikbaar. Uitbouwen voor een nieuwe accu moet zo veel mogelijk worden voorkomen.
3. De hoeveelheid communicatie-en localisatie protocollen in de module.
4. Het vermogen van de antenne (GPS, GSM, Sigfox, Lora, RF, Cat-M1 etc.)
5. Welke manieren van alarmeren zijn er mogelijk, wilt u de meldingen zelf opnemen of kan het systeem worden aangesloten op een meldkamer?
Ieder te beveiligen object heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Een Regent dealer of onze technische helpdesk helpt u met het zoeken naar het juiste draadloze volgsysteem voor het beveiligen van uw machine, voertuig of vaartuig.

Draadloze volgsystemen – logistieke toepassingen
Weten waar uw collega’s gisteren bepaalde apparatuur hebben achtergelaten? Hoeveel trilplaten hebben wij op een bepaalde klus in gebruik? Al dit soort vragen worden opgelost door een professioneel volgsysteem voor logistieke toepassingen. In één overzicht heeft u al uw apparatuur, machines en voertuigen op kaart en kunt u de belangrijkste gegevens en technische status van deze apparatuur opvragen.

Waar moet je op letten bij een volgsysteem voor het volgen van uw apparatuur en machines?
• Levensduur van de accu
• Wordt het apparaat of de machine vooral binnen-of buiten gebruikt
• Wil ik een exacte locatie of wilt u alleen weten dat het apparaat zich op het project bevindt
• Is het te volgen apparaat of machine onderhevig aan schokken en trillingen

Neem contact op met onze helpdesk via 088-9900 106 en laat u adviseren in het kiezen van het juiste systeem.

Draadloze / autonome systemen met externe sensoren
De draadloze track & track modules van Regent bieden zelfs de mogelijkheid om externe sensoren aan te sluiten, zodat omgeving condities zijn te monitoren. Denk aan het meten van brandstof in de brandstoftank voor een stroomaggregaat, het meten van de temperatuur in de motor of het meten van de bilgewater in uw schip. In elk van deze gevallen is een autonoom werkende module noodzakelijk, maar extra informatie over de omgeving betekend meer controle en snellere respons tijden wanneer er iets fout gaat. Daarom zijn de draadloze modules van Regent in elke situatie inzetbaar.

Draaiuren /transporturen meten
Dankzij slimme, interne sensoren in de autonome systemen is het extreem simpel op de draaiuren en transporturen van uw machines bij te houden. Door simpelweg het rapport uit te draaien van de benodigde periode heeft u in een handomdraai de werk- en transporturen van elke machine. Niet alleen houdt u op deze manier de verhuur van uw vloot onder controle, ook ontvangt u automatisch een bericht wanneer de machine voor onderhoud terug naar de werkplaats moet. Zo vermindert u de kans op defecten en houdt u de vloot in optimale conditie.